Еко-дизайн

Еко-дизайн

Екологічний стиль дизайну інтер’єру, він же еко – дизайн інтер’єру, є одним з найбільш популярних сучасних стилів дизайну інтер’єру. Інтер’єр, що створений у цьому стилі, гармонує з оточуючим середовищем. Для створення інтер’єру в цьому стилі використовують екологічно чисті матеріали та акцентується увага на природній «чистоті» оточення.

Якщо говорити про історію розвитку та становлення еко стилю в дизайні інтер’єру, то він зародився приблизно наприкінці ХХ сторіччя. Основним поштовхом до розвитку цього стилю в інтер’єрі, стало бажання людей відокремитися від проблем екології та створити особистий «екологічно чистий куточок» в своєму домі. Праотцями екологічного дизайну інтер’єру прийнято вважати скандинавських дизайнерів інтер’єру та японських дизайнерів – «традиціоналістів». Найбільш схожим стилем з еко дизайном, можна назвати стиль «кантрі», з тією відмінністю, що на відміну від кантрі, єко стиль, не відмовляеться від використання новинок в сфері декору та оздоблення приміщень.

Основними складовими еко стилю в дизайні інтер’єру є:

- матеріали: дерево, камінь, глина, скло, тканини з натуральних матеріалів.

- кольори: коричневий, білий (частіш за все в контрастних поєднаннях з чорним та темно коричневим), бежевий , пастельні тони.

- світло: велика кількість природного світла, люмінесцентні лампи.

Основні правила створення інтер’єру в еко стилі:

Вікна. Найбільш вдалими для створення інтер’єру в еко стилі будуть  вікна з дерев’яними рамами. Такі вікна забезпечують природній притік повітря та вентиляцію приміщення. Якщо ж ви вирішили зупинити свій вибір на рамах з ПВХ або металу, варто попіклуватися про встановлення вентиляційних клапанів, для забезпечення циркуляції  повітря в приміщенні.

Підлога. Варто віддати перевагу паркету або паркетній дошці. Також можна звернути увагу на мармур та вапняк. Якщо говорити про ламінат, то з ним варто бути обережним, так як існує декілька типів ламінату, що відрізняються за своїм складом, саме тому перед тим як придбати ламінат для будинку в еко стилі необхідно ознайомитись з його складом.  Від лінолеуму варто відмовитись взагалі, через те, що при його монтажу використовують токсичні суміші.

Стіни. При обробці стін не варто використовувати шпаклівки, що швидко сохнуть та мають супереластичні показники, такі суміші при експлуатації можуть виділяти фенол. При виборі шпалер краще за все зупинити свій вибір на паперових, а у процесі клеєння використовувати клей на крохмальній або казеїновій основі. Для фарбування стін найбільш екологічними будуть водорозчинні фарби, а водорозчинні акрилові фарби, ще й доволі практичні в експлуатації.  Також варто пам’ятати про  дерев’яні панелі, пробкові та кам’яні покриття.

Стеля. Для стелі краще за все використовувати фарби на водній основі та шпаклівки на основі екологічно чистих матеріалів. Також не варто добудовувати масивні гіпсокартоні конструкції , через те, що на ньому збирається велика кількість пилу, що фактично неможливо прибрати самотужки.  Для декору стель підійдуть й дерев’яні балки різноманітних порід  дерева.

Меблі. Для еко стилю абсолютно не варто використовувати меблі з ДСП, ПВХ та МДФ матеріалів, нажаль ці відносно не дорогі та практичні матеріали можуть містити в собі формальдегідні смоли. Найкращий вихід меблі з натурального дерева, ротангу або металу (але не хромованого). Для столів та стільниць ідеально підійде натуральний камінь, мармур або скло. Меблі не рекомендується перенавантажувати наявністю великої кількості декору, краще віддати перевагу чистоті природніх ліній.

Текстиль. Вибираючи текстиль для інтер’єру стилі еко, варто забути про пишність та помпезність. Для цього стилю ідеально підійдуть штори з рогожки, льону, ситцю, бавовни, циновки та полотна. Так само ідеальним матеріалом для декорування інтер’єру в екологічному стилі буде натуральна шерсть.

Декор. При декоруванні приміщення в еко стилі варто чітко дотримуватись правила – «Нічого штучного». В таких будинках прекрасно будуть виглядати живі стіни, акваріуми та міні фонтани. Однією з важливих складових декору в цьому стилі інтер’єра виступають живі квіти, але непотрібно захараджувати ними весь вільний простір, адже екологічний дизайн інтер’єру любить багато вільного простору.

В цілому еко дизайн інтер’єру підійде людям, які хочуть створити будинок, в якому можна відпочити від міського темпу життя та зануритися в приємну атмосферу спокою і природного комфорту.

Поділитися "Еко-дизайн" через:

 

Коментарів немає.

Залиште відгук

Ви повинні увійти щоб коментувати.