Новий податок на квартири у 2013 р.

Новий податок на квартири у 2013 р.

УВАГА! В даний час розглядається законопроект Міністерства фінансів, який пропонує замінити слова “житлова площа” на “загальна площа” і тим самим значно збільшити розміри податку.

Орган державної податкової служби проводить перерахунок суми податку і надсилає податкове повідомлення-рішення зазначеному власнику. Якщо платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов’язання, він має право звернутися до контролюючого органу вищого рівня із скаргою про перегляд цього рішення. Скарга повинна подаватися в письмовій формі протягом 30 календарних днів після отримання платником податків повідомлення, яке він хоче оскаржити. Якщо така скарга не буде задоволена, власникові нерухомості доведеться звертатися з позовом до суду.Якщо власник житла не згоден з нарахованою йому сумою податку на нерухомість, він може звернутися до податкової служби за місцем знаходження його житлової власності для звірки даних по житловій площі, пільзі по сплаті податку, ставок податку та нарахованої суми.Перерахунок суми податку

Міністерство юстиції України зобов’язане передати до 15.04 2013 р всі дані про власників нерухомості в Міністерство доходів і зборів, яке самостійно розрахує суму податку та перешле повідомлення-рішення з сумою власнику.Юридичні особи – власники житлової нерухомості зобов’язані самостійно розрахувати податок на нерухомість на 1 січня і до 1 лютого подати декларацію, в якій сума податку буде розділена на рівні частини поквартально зі сплатою не пізніше 30 числа кожного місяця.Податкове зобов’язання фізичні особи мають сплатити протягом 60 днів з дня його вручення. Якщо протягом двох місяців не заплатите податок, протягом наступних 30 днів застосовується пеня 10% від суми нарахованого податку, далі ставка збільшується до 20%.
Термін сплати податку на нерухомість

Якщо об’єкт нерухомості є спільною сумісною власністю, то платником є один із співвласників.Ставка податку на нерухомість встановлюється місцевою радою за 1 м2 житлової площі. Пункт 265.5.1 тп.265.5 ст.265 Податкового кодексу передбачає, що її розмір не може перевищувати 1% мінімальної заробітної плати для квартир, площа яких не перевищує 240 м2, та житлових будинків, площа яких не перевищує 500 м2. Станом на 1 січня 2013 це 11,47 грн. Якщо ж площа квартири перевищує 240 м2, а особняку – 500 м2, то ставка податку становить 2,7% мінімальної заробітної плати. Станом на 1 січня 2013 це 30,97 грн.Юридичні особи пільгами не користуються і зобов’язані сплатити податок на нерухомість з усіх квартир і житлових будинків.Поки що податок сплачується лише за квадратні метри житлової площі.Якщо у власності перебувають два об’єкти житлової нерухомості, то в незалежності від розміру. за другу квартиру або житловий будинок податок на нерухомість доведеться заплатити повністю, але власник сам вибирає до якого об’єкту він застосує пільгу.Наприклад, власник квартири площею 150 кв.м. буде зобов’язаний сплатити податок з 30 м2 (150 – 120 = 30).Якщо житлова площа квартири перевищує 120 кв.м. або площа будинку перевищує 250 кв.м., то такі житлові об’єкти потрапляють під оподаткування.
Ставки податку на нерухомість в 2013 році

Не обкладаються податком на нерухомість садові будинки та дачні будиночки. Також податок на нерухомість не платять багатодітні сім’ї та прийомні сім’ї, в яких виховується троє і більше дітей. Квартири і житлові будинки, площа яких не перевищує 120 кв. м і 250 кв. м відповідно оподатковуватися не будуть. Власникам нежитлових приміщень, у тому числі офісної, торговельної та складської нерухомості, хвилюватися нема про що – новий податок на нерухомість їх не стосується. Нежитлова нерухомість, із зрозумілих тільки розробникам податку причин, взагалі не є об’єктом оподаткування. Квартири в не зданих в експлуатацію будинках також не оподатковуються. Якщо будівництво не закінчене, то особа вважається власником не житла, а матеріалів, устаткування і т. д., які були використані в процесі цього будівництва.Хто не буде платити податок

Якщо ви маєте будинок чи квартиру великих площ, або кілька, тоді будьте готові заплатити за них податок. Фізичні та юридичні особи, у власності яких знаходяться квартири і будинки, є платниками нового податку на нерухомість, який вступив в дію з 2013 року. З 15 квітня по 1 липня українці, що є власниками житла, мають отримати квитанції про сплату податку на нерухоме майно. Якщо ви вирішили переписати нерухомість на родичів, щоб уникнути податку, то краще поквапитися. Уже з квітня Державна податкова служба почне одержувати дані Укрдержреєстру про реєстрацію майнових прав на нерухомість для адміністрування податку на нерухомість.

Поділитися "Новий податок на квартири у 2013 р." через:

 

Коментарів немає.

Залиште відгук

Ви повинні увійти щоб коментувати.