Нові правила реєстрації нерухомості: 7 основних особливостей

Нові правила реєстрації нерухомості: 7 основних особливостей

З 1 січня 2013 року набувають чинності нові правила реєстрації нерухомості. Про деякі особливості процедури реєстрації нерухомого майна розповіла перший заступник голови Державної реєстраційної служби України (Держреєстрслужби) Інна Завальна.

1. Підрозділи Держреєстрслужби на місцях За її словами, реєструвати нерухомість будуть в територіальних підрозділах Держреєстрслужби: державні реєстратори будуть оформляти свідоцтва на право власності на нерухоме майно. Там же будуть видавати свідоцтва та членам житлово-будівельних кооперативів, а також гаражних і дачних кооперативів. В даний час реєстрація прав на нерухомість, яка знаходиться на земельних ділянках, – в компетенції БТІ (Бюро технічної інвентаризації). Реєстрацію прав на земельні ділянки оформляють управління по земельних ресурсах, нотаріуси – реєстрацію іпотек, заборонених до відчуження об’єктів нерухомого майна. З початку 2013 року вся ця інформація буде надходити до Єдиного державного реєстру нерухомого майна.

2. Права на житло отримаємо швидко і без проблем За законом, максимум 14 робочих днів піде на оформлення нерухомості – з дня подачі заяви на проведення реєстрації. З 2014 року цей термін скоротять до п’яти робочих днів.

3. Вартість оформлення – фіксована В даний час тариф на оформлення свідоцтва на право власності встановлений за погодженням з облдержадміністраціями. Різний – в різних містах. З 2013-го це буде єдина фіксована сума для всіх регіонів країни. За держреєстрацію права власності планується встановити плату в 119 грн, за реєстрацію інших речових прав – 51 грн, за виписку з реєстру – 120 грн.

4. Вся інформація – на сайті Держреєстрслужби На сайті Держреєстрслужби можна отримати повну інформацію щодо реєстрації прав на нерухомість. Також в 583 відділеннях державної реєстрації будуть розміщені стенди з повною інформацією про терміни подачі документів і пр.

5. Реєстрація первинного житла Для покупців нічого не зміниться. Якщо до нового року забудовник подає документи на оформлення права власності в БТІ, то з 2013-го буде подавати їх в Держреєстрслужбу.

6. БТІ буде проводити техінвентарізацію БТІ продовжить займатися технічною інвентаризацією. Бюро буде перевіряти наявність незаконного перепланування. Для прикладу: якщо вам знадобиться замість спальні зробити ванну, тоді вам треба звертатися в БТІ, а якщо захочете просто перереєструвати квартиру – тоді вам до реєстраторів.

7. Чи потрібно перереєструвати зареєстровану нерухомість? Якщо ви нічого не збираєтеся робити зі своєю нерухомістю, то немає необхідності звертатися в Держреєстрслужбу для перереєстрації, пише Голос.ua. Якщо є бажання здійснити транзакцію зі своєю нерухомістю – продати, подарувати, отримати іпотеку, в такому випадку потрібно перереєструвати її в новому реєстрі прав. При цьому ви звільняєтесь від сплати державного мита за цю перереєстрацію. Інна Завальна повідомила, що вже створено 583 відділи державної реєстрації речових прав. На 1 січня 2013 вони будуть укомплектовані на 90%, чого вистачить для початку держреєстрації.

Поділитися "Нові правила реєстрації нерухомості: 7 основних особливостей" через: