Програма “Доступне житло”

Програма “Доступне житло” проводиться під егідою Мінрегіонбуду (виконавець – Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву) і передбачає безповоротну допомогу в придбанні житла. Брати участь у програмі “доступне житло” можуть тільки громадяни України, що знаходяться на обліку потребуючих поліпшення житлових умов (термін перебування в черзі значення не має).

Міністр регіонального розвитку та будівництва України Анатолій Близнюк заявив, що у 2013році міністерство буде збільшувати фінансування програми до 2 млрд грн. Проте уряд прописав у проекті бюджету іншу суму. Під час засідання уряду прем’єр-міністр України Микола Азаров сказав, що фінансування програми державного іпотечного кредитування, яка передбачає компенсацію державою частини відсоткової ставки за кредитом, у 2013 році збережеться на тому ж рівні, що і у попередньому році. “Продовжиться реалізація проекту здешевлення вартості кредитів для забезпечення доступним житлом громадян. У бюджеті на 2013 рік передбачено на це 1 млрд. грн.”, – сказав голова уряду.

За даними Міністерства регіонального розвитку та будівництва, станом на 2012 рік уряд профінансував 335 кредитів на загальну суму понад 79 млн грн за програмною “Доступне житло”.

З боку населення України зростає інтерес до програми здешевлення вартості іпотечних кредитів – у поточному році програмою здешевленої іпотеки скористувались вже 80 сімей. Про це 2 квітня під час засідання круглого столу на тему «Перспективи державних житлових програм» повідомив Голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін. «Сьогодні спостерігається зростання інтересу з боку населення України до програм доступного житла, зокрема програми здешевлення вартості іпотечних кредитів. Так, перші кредити у 2013 році за програмою здешевлення вартості іпотечного кредитування було видано 15 березня. А вже станом на 29 березня (тобто всього за 2 тижні) банками за цією програмою надано 73 кредити на загальну суму 15,9 млн. грн. І робота в цьому напрямку триває, нові кредити видаються практично щодня – вже 1 квітня кількість сімей, що отримали кредити в рамках програми досягла 80», – зазначив Леонід Рисухін.

Варто наголосити, що міністерство юстиції зареєструвало зміни до “Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, що потребують покращення житлових умов”. Згідно з документом, відтепер змінено порядок визначення тих, хто потребує цих змін.

Скористатись компенсацією відсотків за іпотечним кредитом можуть тільки ті громадяни, які відповідають вимогам, зазначеним у ст. 34 Житлового кодексу. А саме: ті громадяни, які проживають в антисанітарних умовах, особи з тяжкими хронічними захворюваннями й ті, хто довго проживає в орендованих помешканнях.

Також за постановою Кабміну, право на пільгову іпотеку мають ті, хто стоїть на квартобліку, або проживає у гуртожитку, або на одного домочадця припадає менше 9 кв. м житлоплощі. Сума щомісячного платежу не може бути більше 50% доходів сім’ї, причому на життя кожному члену сім’ї повинно залишатися не менше середнього прожиткового мінімуму – 1108 грн.

Документ встановлює і те, що ставка по кредиту в 16% поширюється на весь термін його дії, а не тільки на момент видачі кредиту.

Нагадаємо, програма уряду “Доступне житло” не змогла стати популярною серед населення з низки причин. Зокрема, експерти говорили про те, що забудовники пропонують невеликий вибір житла, яке можна придбати за пільговою іпотекою. Проте головною причиною низького попиту на участь у програмі є відсутність в українців грошей для першого внеску за кредитом.

За словами віце-прем’єр-міністра, щоб отримати квартиру, громадянин повинен подати необхідний пакет документів до банку, а також сплатити від 10% до 30% (початковий внесок) вартості житла.

Поділитися "Програма “Доступне житло”" через:

 

Коментарів немає.

Залиште відгук

Ви повинні увійти щоб коментувати.