Житло буде дешевшати

Житло буде дешевшати

Галузь будівництва в минулому році активно зростала – після трирічного зниження, обсяги будівельних робіт збільшилися на 11%, в більшості за рахунок інвестицій при підготовці до Євро 2012.

Сегмент житлового будівництва також продемонстрував свій ріст , найбільше проявлялося зростання характерне для двох-і трикімнатних квартир, при цьому в експлуатацію вводилося житло більше в міській місцевості ніж сільській. В Києві спостерігається найбільше зростання житлового будівництва -48%, водночас як у Київській області знизився на 11%.

Порівняно з зарплатами, житло в нашій країні залишається дуже дорогим, що частково викликано складністю отримати дозвол на будівництво і, як наслідок, корупцією і обмеженою пропозицією житла на ринку, кажуть експерти. При високій вартості іпотечних кредитів під 16-17% річних, при інфляції на рівні 4,6% в 2011 році виключає купівлю житла без наявності значних заощаджень і високого доходу.

Тому, збільшується попит саме на квартири з двома і більше кімнатами. Врезультаті високого співвідношення вартості квартир до зарплат навіть невелика пропозиція нового будівництва не утримує зниження цін на нерухомість.

Після завершення валютного кредитування в 2008 році ціни на нерухомість знижувалися напротязі останніх трьох років, і тільки в кінці 2011 року трохи стабілізувалися, зазначають аналітики. Із-за низького рівня ліквідності на ринку банки продовжать видавати невелику кількість іпотечних кредитів, при цьому їх вартість залишиться досить високою.

Аналітик Ерсте Банку Мар’ян Заблоцький прогнозує в 2012 році дуже низьке економічне зростання і, відповідно, малий ріст доходів населення. Основним джерелом попиту на нерухомість залишаються заощадження населення в розмірі $ 70 млрд. валютної готівки. Відповідно, власники нерухомості будуть змушені і далі знижувати ціни на житло і шукати тих, хто має достатньо коштів для купівлі квартири .

Нагадаємо, що в січні-лютому цього року підприємства України виконали будівельні робіти на суму 5,6 млрд.грн., що в порівнянні цін становить 99,5% до обсягів будівництва за відповідний період 2011 року. 83,6% склали нове будівництво, реконструкція і технічне переозброєння від загального обсягу виконаних будівельних робіт, капітальний і поточний ремонти – 9,8% і 6,6% відповідно.

Поділитися "Житло буде дешевшати" через:

 

Коментарів немає.

Залиште відгук

Ви повинні увійти щоб коментувати.